zondag 1 februari 2015

[BOEK]: The Martian by Andy Weir

Ik sloot de maand af met Mars, de debuutroman van de Amerikaanse auteur Andy Weir. De flaptekst belooft een kruising tussen Cast Away en Apollo 13, ofwel Robinson Crusoe in de ruimte. Lees snel verder voor mijn review!

 

Mars wist mijn liefde voor science fiction alweer te bevestigen. Het verhaal speelt zich af in een zeer nabije toekomst waarin de eerste mens op Mars al een tijdje een feit is en de derde bemande missie naar de rode planeet (Ares 3) op het punt staat van start te gaan. Op de zesde dag van de missie gaat het echter fout: het onderzoekskamp wordt getroffen door een zware zandstorm, waardoor de missie in alle haast wordt afgebroken. Astronaut Mark Watney raakt gewond en wordt door zijn teamgenoten voor dood achtergelaten. Terwijl de vijf andere nietsvermoedende teamleden opnieuw koers zetten naar de Aarde moet Watney al zijn wetenschappelijke en technische kennis in de strijd gooien om te overleven.
 
Dit is inderdaad een onvervalste robinsonade, maar dan met Mars als decor. Een vijandige omgeving, met een flinterdunne atmosfeer, geen vloeibaar water en frisse temperaturen van gemiddeld zo'n -100 C°. Bovendien is er uiteraard geen andere levende ziel, dier, plant of microbe te bespeuren. Alle wetenschappelijke en technologische beschrijvingen in dit boek zijn erg accuraat. We kunnen dan ook terecht van hard science fiction spreken. Een minpuntje is dat ik echter ook wat meer diepgang had verwacht in de beschrijving van de gemoedstoestand van onze gestrande astronaut: hoe is het gesteld met zijn eenzaamheid, wanhoop, verveling,...? De auteur legt naar mijn mening te veel nadruk op het technische en wetenschappelijke aspect van zijn overlevingsstrijd. Ondanks de structuur van het verhaal, die is gebaseerd op de verschillende logboekaantekeningen van Watney, leest het boek hierdoor te veel als een verslag, en niet zozeer als een persoonlijk dagboek.
 
Mars zorgt voor een erg aangename leeservaring. Ondanks de uitzichtloze en angstaanjagende situatie waarin Watney zich bevindt, laat het boek je toch vooral achter met een feel good gevoel. De beruchte kurkdroge humor en immer positieve ingesteldheid van Watney zijn hier verantwoordelijk voor. Mark Watney is dan ook één van de meest innemende personages die ik de laatste maanden tegen het lijf liep in een boek. Ook de samenhorigheid in het hoofdkwartier van Nasa, waar wetenschappers alles op alles zetten om Watney tijdig van de planeet af te halen, en de vastberadenheid onder de bemanningsleden van Ares 3 om hun teamgenoot te redden, is hartverwarmend.
 
Mars werd oorspronkelijk in eigen beheer uitgegeven in 2011 en werd in 2014 dankzij het grote succes opgepikt door een uitgeverij. Dit met nog méér succes en een heuse hype tot gevolg: op Goodreads werd Mars in december 2014 verkozen tot beste roman in de categorie science fiction. Ondertussen is er ook een verfilming in de maak. Op 25/11/2015 mogen we The Martian al op het grote doek verwachten. Sir Ridley Scott neemt de honeurs waar als regisseur, en Hollywoodklepper Matt Damon speelt de rol van Mark Watney. Dat wordt er alweer eentje om aan de lijst toe te voegen.
 
Conclusie: een fantastisch boek dat ik jullie ten zeerste kan aanbevelen. Met dank ook aan Giel D., voor de gezellige buddy read. 
 
Mijn score: ****1/2
 
Mars - Andy Weir
Karakter Uitgevers
ISBN 9789045207858
Prijs € 19,95







Geen opmerkingen:

Een reactie posten