woensdag 27 maart 2013

Op de plank (II)

Mijn stapel bibliotheekspullen slinkt stukje bij beetje. Het is dan ook weer tijd om reikhalzend uit te kijken naar het moment waarop ik de boeken die ik maanden geleden zélf kocht eindelijk te lijf mag gaan. Deze toppers staan alvast op mijn lijstje!



George R.R. Martin - Het spel der tronen [Een Lied van IJs en Vuur, deel 1] (Luitingh-Sijthof, 2006)

Dankzij de geweldige HBO-reeks Game of Thrones kent elke zichzelf respecterende nerd ondertussen het magnum opus van de Amerikaanse fantasy-auteur George R.R. Martin. En zeg nu zelf, elke auteur die een wervelende wereld vol dynastieke intriges, dolgedraaide troonpretendenten, boze draken en vreemde weerscycli op een geloofwaardige en aangename manier aan z'n publiek weet voor te schotelen, verdient al die credit dubbel en dik. Een Lied van IJs en Vuur telt ondertussen zeven delen, en GRRM is het schrijven nog lang niet beu. Winter is coming... Ik nestel mij alvast op de sofa met een fleecedekentje en dit boek.

 

 

Hilary Mantel - Wolf Hall (Signatuur, 2010)

Nog een buzzboek dat al meer dan een jaar ongelezen op de plank staat. In de bekroonde roman Wolf Hall dompelt Hilary Mantel ons onder in de fascinerend decadente en bikkelharde wereld van de Tudordynastie. De onvoorstelbare uitspattingen én het kille politieke inzicht van dit dynastieke zootje ongeregeld weten mij telkens weer te fascineren. In het boek kijken we door de bril van Thomas Cromwell, de gehaaide advocaat en staatsman die pijlsnel carrière maakte aan het Engelse hof, het uiteindelijk tot rechterhand van Henry VIII schopte en dan ook beschouwd mag worden als één van de architecten van de Engelse Reformatie. Een boeiende figuur, zoveel is zeker. Auteur Hilary Mantel zorgde vorig jaar bovendien voor een ongeziene stunt in de Angelsaksische boekenwereld: na een eerste bekroning voor Wolf Hall in 2009 sleepte ze met Het boek Henry, het tweede luik in Mantel's Tudortrilogie, opnieuw de prestigieuze Man Booker Prize in de wacht. Een krachttoer die niemand deze pittige Britse dame nadoet. Nog een argument om zo snel mogelijk in de boeiende wereld van Thomas Cromwell te duiken en deze dikkerd af te vinken op de Te lezen-lijst.

Markus Heitz - Collector (Luitingh, 2011)

Ook een intrigerend brokje science fiction mag niet ontbreken in dit overzicht. Markus Heitz vergaarde reeds de nodige populariteit met de Dwergen- en Alfen-reeksen. Met Collector tovert deze ijverige Duitse auteur met space fiction zelfs een compleet nieuw genre uit zijn hoed. Het verhaal? We schrijven 3042. De mensheid is er eindelijk in geslaagd the last frontier te bedwingen en trekt de ruimte in om verre, onbekende planeten te koloniseren. Mysterieuze artefacten die tijdens archeologische opgravingen op aarde aan het licht kwamen, maken deze krachttoer mogelijk. De mensen kruisen echter al gauw het pad van de Collectors, een buitenaards ras dat de ware toedracht achter de artefacten kent en snode plannen heeft met de mensheid. En dan gaat de bal aan het rollen... Prometheus meets 2001: A Space Odyssey... Ik ben alvast benieuwd!

Zin in nog meer leestips? Neem dan zeker ook even de tijd voor deze blogpost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten