zondag 10 maart 2013

YA verdomme! (part I)


Bijna lente, en toch blijven de weergoden ons bombarderen met sneeuw en nattigheid allerhande. De bioscoop is in dit soort tijden dan ook een fijne plek om te vertoeven, met zachte zetels, mierzoete popcorn en zotte films die je je winterblues meteen doen vergeten.

Vooral liefhebbers van de betere Young Adultfranchises kunnen de komende maanden in hun handjes wrijven. In navolging van Twilight en The Hunger Games kent het succes van verschillende populaire jeugdboeken binnenkort immers een vervolg op het witte doek. Een overzicht!


Beautiful Creatures
Beautiful Creatures (27/02/2013)

Het is geen geheim dat er binnen het YA-genre wel heel dikwijls in dezelfde vijver wordt gevist: jongen ontmoet meisje, één van hen is speciaal en bijzonder en blabla, de ander ontwikkelt een platonische obsessie, en BAM. Zwijmel zwijmel. Voeg aan deze mix nog een snuifje bovennatuurlijke hocus pocus toe en het resultaat is de perfecte pageturner annex film voor het jonge volkje. Beautiful Creatures is in dat opzicht geen uitzondering. We maken kennis met de getormenteerde jongeman Ethan Wate. Ethan droomt elke nacht van een meisje dat hij niet kent en probeert zijn saaie leventje in het duffe stadje Gatlin, South Carolina zin te geven door het lezen van poëzie (Wait... what?). Op een dag staat Lena, het meisje uit zijn droom, echter voor zijn neus, en zoals de regel voorschrijft is ze gehuld in een waas van mysterie en wantrouwen. Is ze een heks, een devil worshipper, of is er meer aan de hand? Move over, Bella en Edward, want de belevenissen van deze nieuwe tienerlievelingen laten vast geen enkele kijker onberoerd!

Nieuwbakken fans zijn voor enkele jaren  zoet, want Beautiful Creatures is het eerste deel uit de Caster Chronicles-reeks. Auteurs Kami Garcia & Margaret Stohl penden reeds de vervolgen Beautiful Darkness, Beautiful Chaos en Beautiful Redemption. Leesfanaten die meteen meer willen, kunnen deze titels alvast toevoegen aan hun TBR-stapel.

En voor wie nu nog niet overtuigd is: de nog relatief onbekende hippe acteurs Alden Ehenreich en Alice Englert wisten de hoofdrollen in deze film weg te kapen. Hun namen doen nu allicht nog geen belletje rinkelen, maar Beautiful Creatures zal deze jongelingen zeker en vast naar de hoogste regionen van Hollywood's A-list katapulteren. Hier kun je de trailer bekijken.

Warm Bodies

Warm Bodies (27/03/2013)

Warm Bodies combineert de angsty tienerromance die eigen is aan het genre met een streepje zombieterreur. Bring it on, want ik hou nu eenmaal van zombie's en wereldwijde epidemieën en post-apocalyptische shit. Amerika is na decennialange oorlogen en een mysterieuze epidemie veranderd in een woestenij waar mensenvleesetende zombies de plak zwaaien. 'R', een jonge zombie met een hilarisch cynisch onderbewustzijn, redt tijdens de jacht het leven van mensenmeisje Julie. Haar aanwezigheid blaast zijn langvergeten menselijke trekjes nieuw leven in, en dat laat ook de rest van de zombiegemeenschap niet onberoerd. Hier vind je alvast een voorsmaakje.

De hoofdrollen zijn voor opnieuw voor twee jonge up and comers. Nicholas Hoult kennen we nog als Hank McCoy/Beast uit de X-Men prequel X-Men: First Class én als het ex-liefje van Oscarwinnares Jennifer Lawrence. De Australische blondine Teresa Palmer neemt de rol van Julie voor haar rekening.

Warm Bodies is gebaseerd op het eerste boek uit de gelijknamige reeks van auteur Isaac Marion. Een tweede deel is intussen in de maak en verschijnt in 2014. Ook op deze nieuwe franchise zit dus nog heel wat rek.


The Host
The Host (17/04/2013)

The Host (vertaald als Zielen) is het minder bekende broertje van de vampierensaga Twilight. Stephenie Meyer schreef dit scifi-boek voor een meer volwassen publiek. De Zielen, een oeroud alienras, hebben de planeet in hun greep en bewonen er letterlijk de lichamen van alle mensen. Enkelen wisten echter te ontsnappen en houden zich angstvallig schuil in kleine gemeenschappen. Ook overlever Melanie Stryder valt uiteindelijk ten prooi aan de Zielen, maar haar eigen bewustzijn geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Wat volgt is een zeer originele variant op dat andere verplichte YA-nummertje: de driehoeksverhouding. Melanie hield er immers een vriendje op na, Jared, dat na een poos worstelt met zijn gevoelens voor Wanderer, de alien die het lichaam van Melanie bewoont en deeltijds ook de touwtjes in handen heeft. Schizofreen en intrigrerend tegelijk. Volg deze link om de trailer te bekijken!


Saoirse Ronan is een goede keuze voor de rol van Melanie. In 2009 schitterde ze al in de verfilming van The Lovely Bones. Vrouwelijke kijkers kunnen dan weer genieten van nieuwkomer Max Irons in de rol van Jared Howe. Een supergehypte blockbuster in wording!

Coming soon: nog meer YA-lekkers op het witte doek in part II!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten