donderdag 9 mei 2013

[RECEPT]: Dollen met witloof

Bij de gedachte aan het oer-Vlaamse recept witloof in de oven begint menig medemens ongetwijfeld te watertanden. Met de koude wintermaanden zo goed als achter de rug wil ik jullie nog snel twee eigentijdse en eigenwijze varianten op dit klassieke comfort food verklappen.

 

Quiche met witloof en ham


Quiches zijn handig: korst, vlees en groenten in één lekkere hap! Zo'n hartige taart is eenvoudig te maken en tegelijk feestelijk. Ideaal voor een snelle en gezonde maaltijd op een doordeweekse avond, maar ook een aanrader voor wanneer je hongerige gasten over de vloer krijgt. Een variant  met witloof, hesp en kaas mocht dan ook niet ontbreken in mijn repertoire.

 

Wat heb je nodig? (2 à 3 personen)


  • 1 vel kruimeldeeg (kant- en klaar te koop!)
  • 4 stronken witloof
  • 200 gram gekookte hesp
  • 125 gram geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • peper
  • zout
  • bruine suiker

 

Hoe maak je het?


Verwarm de oven voor op 200°C. Beboter een taartvorm en leg er een vel kruimeldeeg in. Snipper de stronken witloof en stoof ze even aan in boter. Bestrooi het witloof met een koffielepel bruine suiker.
 
Snipper de gekookte ham. Verdeel het gestoofde witloof en de ham over het kruimeldeeg. Bestrooi met de geraspte kaas. Klopt drie eieren los in een kom en meng met de room, peper en zout. Giet dit mengsel tenslotte ook in de taartvorm. Zet 30 à 35 minuten in de oven. Zowel warm als koud bijzonder lekker!
 
 
 
 
 

Macaroni met kaas, ham en witloof

 
Ook de eeuwig voortdenderende pastatrend vroeg om een dringende make over met witloof. Onderstaand gerechtje is het summum van poepsimpel koken: macaroni met kaas en hesp, opgeleukt met gestoofd witloof!

 

Wat heb je nodig? (voor 2 à 3 personen)

 
  • 250 gram macaroni (of pasta naar keuze!)
  • 150 gram geraspte kaas
  • 200 gram gekookte hesp
  • 4 stronken witloof
  • Bruine suiker
  • Voor de roux:
    • 30 gram boter
    • 30 gram bloem
    • 600 ml melk
    • Nootmuskaat
    • Peper
    • Zout

 

Hoe maak je het?

 
Je gaat van start met een simpele roux. Smelt de boter in een ruime kom en doe er de bloem bij. Laat dit papje bakken tot je een aangename koekjesgeur opmerkt. Voeg de melk toe en blijf roeren met een garde tot de roux langzaam indikt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
 
Kook ondertussen de pasta beetgaar in gezouten water. Volg de instructies op de verpakking!
 
Snipper het witloof en stoof het even aan in wat boter. Voeg een koffielepel bruine suiker toe.
 
Heeft je roux de gewenste dikte? Voeg dan de kaas en de gensipperde hesp toe en roer alles goed door elkaar. Meng tenslotte ook het gestoofde witloof door de saus en dien op met de pasta. Smakelijk!
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten