donderdag 8 januari 2015

2014 in boeken: top 5 en Reading Challenge wrap up

2014 is uitgwuifd, tijd om de balans op te maken en even terug te blikken. Dat ik een echte boekenworm ben wisten jullie al, daarom neem ik ook ieder jaar mijn gewoontes en prestaties op literair vlak grondig onder de loep. Ik slaagde erin mijn grenzen te verleggen, want in 2014 las ik maar liefst 30 boeken! Een absoluut record voor mij. Tijd voor een overzicht!




Hier zijn ze dan alle dertig, gezellig samen geplakt in één monstercollage.

https://www.goodreads.com/review/list/3423000?shelf=read

Maar welke boeken waren nu echt te moeite waard? Welke titels krijgen een ereplaatsje op mijn boekenplank? Hier zijn mijn vijf favorieten van 2014!

5. City of Glass (The Mortal Instruments #3) - Cassandra Clare

Even situeren: dit boek vormt het sluitstuk van de eerste trilogie binnen de zesdelige reeks The Mortal Instruments van Cassandra Clare. Fjoew. In deze urban fantasy-reeks nemen Shadowhunters, van engelen afstammende wezens die hun fenomenale krachten verkrijgen uit runetatoeages, het op tegen demonen en andere booswichten uit de onderwereld. Over de plot kan ik niet erg veel uitwijden, maar in dit deel komt het tot een superconfrontatie tussen goed en kwaad, met een magische stad als decor. Wie wil starten met de serie kan zowel met het boek als de film aan de slag. Aanrader!

4. Het bottenseizoen (The Bone Season #1) - Samantha Shannon

Opnieuw een fijn stukje urban fantasy. Hoofdpersonage Paige Mahoney leeft in een gecompliceerde wereld waarin mensen met paranormale gaven worden opgejaagd door de overheid en een dubbelleven leiden in de onderwereld van Londen. Paige is een dreamwalker en kan de gedachten en dromen van anderen binnengaan, een gevaarlijke en zeldzame gave. Ze knapt klussen op voor de maffioze bende van de Zeven Zegels en probeert een onopvallend leven te leiden. Maar Paige is bijzonder en loopt algauw in het vizier van de autoriteiten. Ze wordt opgepakt en komt terecht op een zo mogelijk nog meer bizarre en angstaanjagende plek. In de eerste hoofdstukken is het even doorbijten omwille van de complexe fantasywereld, maar verder een zeer origineel en rijk boek.

3. Koekoeksjong (Cormoran Strike #1) - Robert Galbraith

Na de ontmaskering van Robert Galbraith als de enige echte J.K. Rowling was mijn interesse in deze moderne detectiveroman meteen gewekt. Hoofdpersonage is de ietwat slonzige en aan lager wal geraakt Cormoran Strike, zaakvoerder van een detectivebureau. Strike wordt op de zaak van topmodel Lula Landry gezet, die onfortuinlijk aan haar einde komt na een verdachte val van een balkon. De politie klasseert deze zaak als zelfmoord, maar de broer van Lula vermoedt dat er meer achter zit. Cormoran Strike en zijn kersverse assistente Robin gaan op onderzoek uit. De kleurrijke personages, zin voor detail en het mysterie zelf, dat pas in de laatste hoofdstukken volledig ontrafeld wordt, maken van dit boek een echte pageturner. Schitterend.

2. Het spel der tronen (Een lied van ijs en vuur #1) - George R.R. Martin

Dit boek hoeft allicht geen introductie. Dankzij de gelijknamige en felbejubelde televisiereeks van HBO is iedereen ondertussen vertrouwd met de lotgevallen van de Starks, Baratheons en Targaryens. Dit jaar slaagde ik er eindelijk in het eerste boek van de reeks te verslinden. Ondanks de aanzienlijke omvang van deze dikkerd vliegen de hoofdstukken zoetjes voorbij. Fantasy van topklasse. Laat je niet afschrikken, gewoon lezen!



1. De Mistborn-trilogie - Brandon Sanderson

De ontdekking van het genie van Brandon Sanderson moet zowat de belangrijkste mijlpaal van mijn literair jaar geweest zijn. De boeken van de Mistborn-reeks spelen zich af in het Laatste Rijk, een wereld die al meer dan 1000 jaar wordt geregeerd door de verdorven Opperheer. Sommige leden van de adellijkse klasse, de zogenaamde Ertsmagiërs, hebben bijzondere magische krachten: ze zijn in staat metalen te verteren en ontlenen hier afhankelijk van de soort metaallegering een bepaalde kracht aan.  Alle andere inwoners van dit rijk zijn skaa, lijfeigenen en slaven die het harde labeur verrichten. Een onhoudbare en onrechtvaardige situatie. Een groepje Ertsmagiërs, een zootje ongeregeld van dieven, misdadigers en rebellen, smeedt daarom het plan de Opperheer van de troon te stoten. Het is het begin van een dolle reis vol magie, epische gebeurtenissen, fantastische personages en bizarre wezens. Nog niet gelezen? Waar wacht je op!

Op naar een jaar vol nieuwe ontdekkingen! Mijn boekenplannen en -voornemens voor het nieuwe jaar kan je alvast hier nalezen.

Wat was jouw favoriete boek van 2014?

Afbeeldingen covers via Goodreads, collage via PicMonkey 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten