donderdag 15 januari 2015

[BOEK]: Leviathan Wakes (Expanse #1) by James S.A. Corey

De onmiskenbare opmars van science fiction is niet meer te stuiten. We zien het genre steeds vaker opduiken in de bioscoop en ook een nieuwe generatie jonge scifi auteurs scherpt opnieuw de pennen. Het mag dan ook niet verwonderen dat mijn eerste lezing van het nieuwe jaar een scifi roman was, en dan nog eentje van bijzonder hoge kwaliteit. Hier is mijn review van het boek Leviathan ontwaakt van James S.A. Corey, deel 1 in de reeks The Expanse.




We schrijven de nabije toekomst. Space is niet langer the final frontier, want de mens is erin geslaagd het zonnestelsel te koloniseren. Er leven mensen in het zwaartekrachtgebied op de Aarde, Mars en de maan, en er zijn tal van kunstmatige standplaatsen op de gasplaneten en in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter . Toch is niet alles peis en vree, want de binnenplaneters en de gordelbewoners hebben het niet erg begrepen op elkaar. Er broeit oorlog in het zonnestelsel. Een brutale aanslag op een ijsmijnruimteschip zet een reeks fatale gebeurtenissen in gang. Het boek volgt twee personages: aardbewoner James Holden, kapitein van het vernietigde ruimteschip, en Joseph Miller, rechercheur bij de politie op de kleine asteroïde Ceres. Beide mannen raken verstrikt in het conflict en de complotten die erachter schuilgaan. Om de mensheid te redden, zullen ze moeten samenwerken.

Ik heb erg genoten van dit boek. Het dual perspective waarbij afwisselend Holden en Miller aan het woord komen is erg verrijkend: twee personages met hun eigen stem, ideeën en overtuigingen die bovendien een totaal verschillende evolutie doormaken in het verhaal. Terwijl het zonnestelsel in brand staat en de mensheid dreigt ten onder te gaan, reageren beide mannen elk op hun eigen onbeholpen manier op deze ramp. Miller ontpopt zich tot een ontnuchterde en aan lager wal geraakte smeris die steeds verder wegglijdt in depressie en duistere gedachten. Naarmate het oorlogsgeweld escaleert, overstijgen de daden en de gedachten van Miller steeds meer de menselijkheid. Holden daarentegen, de rechtschapen en pragmatisch ingestelde veteraan, probeert zich vast te klampen aan zaken als eer, vriendschap en rechtvaardigheid om de moeilijkheden het hoofd te bieden. Dit levert een erg boeiend contrast op.

Het verhaal doet wat denken aan het vertrouwde space opera concept, maar oogt op het eerste zicht heel wat minder exotisch en rauwer dan pakweg Star Wars. Het is eerder een militaire thriller die toevallig set in space is. Later in het verhaal komt het buitenaardse aspect dan toch totaal onverwacht op de proppen, maar het hele boek laat zich toch beschrijven als 'realistische' science fiction. De auteur maakte er geen goedkoop sprookje met groene mannetjes van en de sterren zijn vooralsnog onbereikbaar voor de mens. Dit soort slimme science fiction weet ik wel te appreciëren en is ook verfrissend.

Ik ben zeker benieuwd naar wat de rest van de reeks The Expanse te bieden heeft. De titel laat immers vermoeden dat de reis van de mensheid dan toch niet zal eindigen aan de achterdeur van ons eigen zonnestelsel. Na het explosieve einde van dit eerste deel ben ik bovendien -zeker wat Miller betreft- benieuwd naar hoe het beide mannen verder zal vergaan. Lang hoef ik alvast niet te wachten, want deze maand verschijnt het tweede deel, Calibans strijd, bij uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het ziet ernaar uit dat ik nog voor lange tijd in het gezelschap van Holden en Miller zal verkeren, want de reeks telt in de oorspronkelijke taal al vier boeken, met een vijfde deel in aantocht. En er is nog meer goed nieuws: de Amerikaanse betaalzender Syfy plant in 2015 een 10-delige TV-reeks gebaseerd op het boek.

Mijn score: ****

Leviathan ontwaakt (The Expanse #1) - James S.A. Corey
Uitgeverij Luitingh Sijthoff (versch. 08/2014)
ISBN 9789024565160
Prijs: € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten